A fényérték

A fénymennyiség mérésére az ún. fényértéket (Fé vagy idegen szóval: exposure value, EV) használjuk. Ez jól mutatja a téma megvilágítottságát, illetve a fényképezőgépbe érkező fény mennyiségét. A legtöbb kézi fénymérő képes megadni fényértékben a mérési eredményt, de a fényképezőgépek már nem. A fényképezőgép nem fényértékekben „gondolkodik”, hanem expozíciós időben és rekeszértékben. Hogy ne legyen ilyen egyszerű, számításba kell még venni a film/digitális érzékelő érzékenységét is. A tárgyak színe, anyaga, de még a környezete is nagymértékben befolyásolja a visszavert, illetve a megvilágító fény mennyiségét.

Ahhoz, hogy helyesen exponált felvételt készíthessünk, a fény mennyiségét először meg kell mérni. Ezt a legtöbb esetben megteszi a fényképezőgép automatikája, de a profibb fotósok kifejezetten erre a célra fénymérőt használnak.

Így használd a fénymérőt

Remek videóban ismerhetjük meg a fénymérés alapjait, és azt is, hogy mi a különbség a fényképezőgép fénymérője és a kézi fénymérő között, illetve hogy miért jobb a kézi fénymérő.

Az Adorama TV videójában Mark Wallace egy ügyes animációban mutatja be, hogyan működik a fényképezőgép fénymérője és az miért nem alkalmas a vakus fotózás segítésére (Megjegyzés: az animációban a felcsapott tükörnél a segédtükröt helytelenül ábrázolták). A videó nagyon hasznos azoknak, akiket érdekel a fénymérés és a stúdióban történő fotózás mikéntje.

Forrás: fotoapparat.hu; pixinfo.hu; fotopiac.hu; képek: google