A 494 Ball Head egy kisebb méretű gömbfej, ami méretét meghazudtoló teherbírással rendelkezik: a gyártó szerint akár 8 kg terhet képes biztonságosan kezelni! Önmaga csupán 361 grammot nyom (cseretalppal együtt), tehát ideális a sokat utazó, kiránduló fotós részére is. A Befree Advanced kollekciót gyarapító termék anyaga alumínium, -30 és +70°C között használható (régebbi gömbfejeknél még nem volt ilyen tág ez a tartomány, mivel a gömb és a foglalat között vegyi kenőanyag biztosította a sima mozgást, és ez az anyag megdermedt, illetve kifolyt a nem megfelelő hőmérsékleten való használat során).

Az MH494-BH külsejét a tervezőmérnökök a Manfrotto új termékeihez igazították, így az nem csak funkcionálisan, hanem a dizájn szempontjából is tökéletesen beleillik a modernizált sorba.

A gömbfej alja egy 40 mm átmérőjű talapzat, ami a fej többi részéhez képest elforgatható, így a kis fejjel akár panorámázni is lehet (igaz, az elforgatás pontosságát szolgáló jelölés nem található a fejen). Az elfordítást a talphoz közeli, kisebb méretű kézi csavarral lehet reteszelni-

Az MH494-BH egy másik, nagyobb méretű csavart is kapott, ami – értelemszerűen – a gömb mozgását kontrollálja.