Természetfotózásnál elengedhetetlen az állvány használata, mert ott vannak olyan témák, amiket nem is lehet nélküle normálisan kivitelezni, ilyenek a makró fényképezés, emlősök fotózása, vagy a madarak fényképezése, de még a tájképfotózás is ide sorolandó. Tehát minden olyan esetben, amikor stabilan, fix helyzetben kell tartani a fényképezőt. Jellemzően a hosszú, vagy viszonylag hosszú záridők használatakor.

Akkor is szükséges a fix rögzítés, ha egy pozícióból kell több felvételt készítenünk. Például HDR képek készítésénél, hiszen a képeket ugyanazon pozícióban és képkivágásban kell készíteni, még egy milliméter elmozdulás is bemozdulást okozhat. A hibátlan, rázkódásmentes videofelvételekhez is előnyös ha állványt használunk.

Akkor is állványról fényképezünk, ha fontos a gép helyzetének, a fényképezés irányának, szögének pontos beállítása. Ilyen a tárgyfotó, műszaki fotó, épületfotó és hasonlók.

Milyen állványt válasszunk?

A haladó szintű fényképezés alap köve az állvány. Ha szeretnénk beruházni egybe, óriási a választék és a pár tízezer forintostól egészen a több százezer forintos állványig számtalan típus közül tudunk választani. Az állványoknak van két fajtája a háromlábú (tripod), ami önállóan is képes tartani a fényképezőgépet és az egylábú (monopod), míg az egylábú állvány elsősorban sportfotósok és riporterek használják, a természetfotósoknak ez nem annyira jó választás.

Másik fontos kérdés, hogy alumínium vagy carbon állványt vegyek. Ez egy súlyos anyagi kérdés, míg az alumínium állványok olyan 30.000-45.000 Ft körül mozognak a carbon típus már elérheti a 100.000-300.000 Ft értékhatárt. A carbon állványok kb. 40 százalékkal kisebb tömegűek, ezért is drágábbak.

A megfelelő állvány kiválasztásához mérjük fel, hogy milyen tömegű gépet fogunk rátenni, mi az a maximális magasság, amire szükségünk lesz, Akarunk-e nagyon alacsonyról is fényképezni, szükségünk van-e vízszintes keresztrúdra, mennyi helyünk van az állvány szállításához, mi fér el a táskánkban, vagy van-e lehetőségünk külön tokban vinni az állványt, mekkora súly cipelését tudjuk vállalni és egy kardinális kérdés: mennyi pénzt szánunk rá?

Forrás: fotoapparat.hu; kép: google