Fotó: Elliott Erwitt / Magnum Photos

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a tegnapi napon nyílt meg Elliott Erwitt retrospektív kiállítása, ami az első ilyen nagy lélegzetvételű, átfogó kiállítás Magyarországon a fotós munkáiból.

Erwitt fotóit egészen biztos, hogy az is ismeri, aki magát a művészt nem is. Rengeteg kutyás képet készített, pl. amikor egy esernyős ember ugrik át egy pocsolyán az Eiffel torony előtt, vagy amikor egy kisfiú nevetve fegyvert fog a saját fejéhez. Nem beszélve arról a fotóról, amikor népviseletbe öltözött lányok vonulnak libákkal egy földúton, valahol Magyarországon, ez nemcsak az egyik leghíresebb képe, de Erwitt egyik kedvence is.

A most nálunk is megtekinthető kiállítás már öt éve megjárta az osztrák fővárost, azóta volt Párizsban és több más európai országban is. Utazó kiállításról van tehát szó, a képeket egy az egyben megkapta a Capa központ a Magnum fotóügynökségtől.

Fotó: Elliott Erwitt / Magnum Photos

A kiállítás szervezői mindenképpen szerettek volna hozzátenni valamit a készen kapott retrospektív anyaghoz, ezért a Mai Manó házban, a Nagymező utca túloldalán összeraktak egy másik Erwitt-kiállítást is, kizárólag azokból a képekből, melyeket a fotós Magyarországon készített 1964-ben, amikor egy hónapot utazgatott az országban. Így tehát nem is egy, hanem rögtön két Erwitt-kiállítás nyílt meg csütörtökön. Ezek a képek több szempontból is nagyon érdekesek: még sosem mutatták be őket itthon, éppen emiatt nincsenek is rendesen dokumentálva. A képaláírások igen szűkszavúak, a Capa központ munkatársai azonban folyamatosan kutatják, hol és milyen körülmények között készültek pontosan ezek a fotók.

Fotó: Elliott Erwitt / Magnum Photos

„A legtöbb kortársammal ellentétben én nem vagyok komoly fotográfus. Inkább azt mondanám: komolyan veszem a komolytalanságot” - mondta magáról a fotós egyik könyve előszavában, és képeit nézve valóban úgy tűnik, hogy mindig ehhez tartotta magát fényképezőgéppel a kezében. Voltak persze komoly, megbízásos munkái is, de az igazán híres képei azok lettek, amelyet csak úgy kedvtelésből készített.

Elliott Erwitt: Retrospektív
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Elliott Erwitt Magyarországon
Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház (1065 Budapest, Nagymező utca 20.)
Megtekinthető: 2017. június 15. - szeptember 10.

Forrás: fotoapparat.hu; index.hu