A gomba spórákkal terjed, melyek a levegőben szállnak, így szinte elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülnek mindennel. A legmodernebb lencserendszerek sem nevezhetőek hermetikusan zártnak, így a gomba képes beférkőzni ide is. Ahhoz, hogy a penészgomba életben maradhasson, magas páratartalom és szintén magas hőmérséklet szükséges, rosszul szellőző, sötét helyen. Ezért a legjobb, ha száraz, jól szellőző, hűvös helyen tartjuk az optikáinkat. Ha már megtörtént a baj, a körülmények megváltoztatásával ugyan a gomba növekedése abbamaradhat, ám visszahúzódni sosem fog, így muszáj tisztítani az optikát.

A relatív páratartalom ideális értéke a fényképezőg és az objektív szempontjából szobahőmérsékleten 35-45% közötti. Amennyiben ez a feltétel nem adott a tároláshoz, lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy objektívünkön belül ne indulhasson be gombásodás:

  • tároljuk fotós felszerelésünket hűvös, alacsony páratartalmú, de világos helyen
  • ha erősen párás, vagy esős időben fotóztunk, hazaérkezés után szedjük le az összes objektívünk első-hátsó kupakját, s a vázunkról is csavarjuk le az objektívet, s pár napig hagyjuk szellőzni eszközeinket,
  • ha huzamosabb ideig nem lesz szükség a felszerelésünkre, ne a fotós táskában tároljuk azt, használjunk polcot, esetleg fiókot, s helyezzük el objektívjeinket ebbe, első és hátsó kupak nélkül,
  • ha mégis párás helyiségben kell tárolnunk a felszerelést, olyan helyre tegyük az objektíveket, ahol napfény érheti őket (bár a zoomgyűrű gumi borításának nem feltétlenül tesz jót az állandó napfény),
  • ha tehetjük, használjunk páramentesítőt (pl. szilika gél a fotóstáskában, vagy kondenzációs (esetleg 15 foknál hűvösebb helyiség esetén abszorpciós) elvű páramentesítő készülék a szobában).

Fotó: Kudamono No Aji

Ha mindezek ellenére a gombásodást észlelünk az objektív külső részén, a lehető legtisztább alkohollal többször töröljük át az érintett területet, ügyelve arra, hogy peremhez ne érjünk, mert könnyedén besöpörhetjük oda a spórákat. Ezt követően alaposan szárítsuk át az objektívet.


Ha a gombásodás olyan helyen jelentkezett, ahová nem férünk hozzá, a lehető legrövidebb időn belül juttassuk szakszervizbe az optikát.

Forrás: fotoapparat.hu; pixinfo.com