Hullám alá temetve

Szörnyhullámnak (monster wave, freak wave) is nevezik azokat a gyakran több tíz méteres óceáni hullámokat, amik még gigantikus méretekkel rendelkező óceánjárókat, tankerhajókat is képesek felborítani, vagy egész egyszerűen elnyelni. Testközelből ilyet ritkán fényképeztek még le, azonban a szörfösből fotóssá avanzsált Clark Little bevállalta: a másik hullámlovast másodperceken belül benyelő mozgó hullámhegyet Hawaii partjainál örökítette meg, végül mind ő, mind a fotó főszereplője megúszta. Azt hozzá kell tennünk, hogy ezek a hullámok cseppet sem veszélytelenek. Akik túlélik, gyakran szenvendnek gerinc vagy nyektörést.

Egy jó  naplementéért mindent

Az alábbi képen egy fotós épp azt fotózza, ahogy egy másik fotós fotóz. Érhető ugye? A felvétel a Grand Canyonnál történt. A fotózott fotós úgy döntött, átugrik egyik szikláról a másikra, hogy jobb nézőpontja lehessen naplementés fotójához, majd ezt a viszonylatot visszafelé is megtette. Mindezt úgy, hogy cuccát - a gépét, egy állványt, és még egy nejlonzacskót is - a bal kezében fogta. A máig ismeretlen vakmerő vállalkozó az őt fényképező holland Hans van de Vorst szerint meg is csúszott egy pillanatra (lásd az utolsó képet), de aztán emberünk közel húzta magát a sziklához, feldobta a cókmókját, felkapaszkodott és elsétált.

Repül a racing car

A versenyautózás nem veszélytelen sportág, emberek sérülnek meg benne, olykor önhibájukon kívül is. Ám míg egy pilótát mindenféle biztosítékok védik a végsőkig, felszereléstől a masszív karosszériáig, addig ha egy autó elszabadul, akkor mindenki más jobban teszi, ha futásnak ered. A brit autófotós, Andy Willsheernek azonban más véleménye van erről: egy 2009-es gyorsulási versenyen az egyik tuningszörny rögtön a startvonalnál megcsúszott egy olajfolton, és elkezdet feléje pattogni, ő mégis lecövekelt, és addig kattogtatott, míg fél méterre nem pörgött a koponyájától a halálos kerék.

De a lista végtelen, íme még néhány merész vállalkozó:

Forrás: fotoapparat.hu; oddee.com Képep: boredpanda.com; oddee.com