Világviszonylatban az előkelő tizedik helyen szerepelt 2012-ben a világ legdrágább fotóinak listáján Moholy-Nagy László alkotása. Igaz, hogy munkája holtversenyben lett tizedik Herbert Bayer Lonely Metropolita című, 1932-es fotómontázsával. Moholy-Nagy alkotása a Fotogram, (Hand), 1925-ben készült, és a valaha eladott legdrágább magyar fotográfia. 320 millió forintért kelt el egy New York-i árverésen.

A lista második szereplőja Friedmann Endre, aki hazai viszonylatban, tehát a Magyarországon valaha eladott legdrágább magyar fotó alkotója. A kép 1962-ben készült, címe: Szerelem. 2008-ban, rekordáron 2,2 milló forintért kelt el a fotó a Kieselbach aukcióján, ahol a licit 60 ezer forintról indult. Ezzel az alkotásával 1963-ban megnyerte a kölni Fotokina nagydíját.

Hogy miért éppen a Szerelem lett a 2008-as árverésen a rekorder kép, annak Kieselbach Tamás szerint több oka is van. Egyrészt fontos, hogy a fotó művészi-szakmai kvalitásairól a szakemberek már döntöttek, amikor ennek a képnek ítélték a Fotokina nagydíját. A galéria tulajdonosa szerint a siker másik oka az, hogy ez a „csodálatos kép” érzelmekről beszél. „A Szerelem mindannyiunk képe” – mondta, hozzátéve, hogy ha a vevő személyesen is azonosulni tud a képpel, ha érzelmeket vált ki belőle, akkor többet hajlandó érte fizetni, mint ha csak a művészi kvalitásai miatt venné meg.

A Szerelemért – idézi fel – hárman küzdöttek az árverésen. Hogy ki az, aki végül a jutalékkal együtt 2,65 millió forintot sem sajnált érte, az titok, azonban Kieselbach Tamás annyit azért elárult, hogy a kép „nagyon jó gyűjteménybe került” egy magánszemélyhez.

A rekamié aljából szedegette elő a fotókat

Friedmann Endrének egyébként eszébe nem jutott volna aukcióra bocsátani a képeit. Sosem házalt velük: amikor a Kieselbach Galériától megkeresték az ötlettel, akkor is a rekamié aljából szedegette elő a fotókat – amelyek közül eddig négyet bocsátottak árverésre. Arról, hogy az életműből melyik képek kerüljenek aukcióra, nem a fotós, hanem a galéria tulajdonosa – Kincses Károly fotótörténész segítségével – döntött.

Forrás: fotoapparat.hu; maimanohaz.hu; index.hu; kieselbach.hu