Ha gépünk rendelkezik mikrofon bemenettel, akkor jó esélyünk van arra, hogy tisztább hangú felvételeket készítsünk külső mikrofonnal.

Ha riport jellegű munkánk van, akkor ezt megtehetjük csíptetős mikrofonnal is, ennél azonban kényelmesebb a puskamikrofon, amely használatakor nem kell hosszú kábelekkel bajlódni.

A Boya több féle puskamikrofont is kínál, a kompakt BY-VM600-at, amely gyakorlatilag csak előre érzékeny, a szintén kis méretű BY-VM190-et, ennek mély hangokra érzékenyebb profibb BY-VM190P párját, amelyek előre és hátra is érzékenyek, valamint az igazi nagyágyút, a 28 cm-es BY-PVM1000-et és a még hosszabb, 38 cm-es BY-PVM1000L-et.

A puskamikrofonok célja, hogy az elölről érkező hangokat jó minőségben érzékeljék, miközben az oldalról illetve hátulról érkező zajokra nem, vagy csak részben legyenek érzékenyek.

Az irányított, más néven kardioid típusú (BY-VM600) mikrofon szinte csak előre érzékeny (akár 25 dB-lel is gyengébb lehet az érzékenysége hátrafelé), míg a szuper-kardioid karakterisztikával rendelkező BY-VM190(P) és BY-PVM1000(L) előre jelentős érzékenységet mutat, hátra kevesebbet, míg oldalra minimálisat (hátra akár 12 dB-lel kisebb érzékenysége is lehet, mint előre). Léteznek hiper-kardioid és két irányú mikrofonok is, előbbi hátra kissé érzéketlenebb, mint előre, de nincs akkora eltérés az elülső és hátsó érzékenység között, mint a szuper-kardioid esetében, míg a két irányú mikrofonnál előre és hátra is azonos érzékenységet kapunk, miközben az oldalról érkező hangok nem igazán kerülnek bele a felvételbe.
Az, hogy mikor melyik hasznosabb, azt az alkalmazás módja szabja meg.

Tesztünkhöz egy kisebb és egy nagyobb puskamikrofont kaptunk, név szerint a Boya BY-VM190P-t és a PY-PVM1000L-et.

Boya BY-VM190P

A méret szerint a közepes nagyságúak közé sorolható, 22 cm teljes hosszúságú Boya BY-VM190P kondenzátor mikrofon beépített, spirálban összetekert kábellel rendelkezik, amelynek végén szabványos 3,5 mm-es álsztereó jack dugó található (a mikrofon mono). A kábelt kb. 40 cm-es hosszig nyújthatjuk, de DSLR-en használva a mikrofont természetesen ilyen távot nem is kell áthidalnunk.

A vakupapucsba csúsztatható keretben gumiszalagokon ül a mikrofon (ezekből tartalékot is kapunk), amely hatékonyan képes csillapítani a gépváztól érkező mechanikus rezgéseket. Ez is javít a hangminőségen.

A működtetéshez 9 Voltos elemre van szükség, amelyet a mikrofon testébe kell helyeznünk.

Boya BY-VM1000L

A 38 cm teljes hosszúságú mono puskamikrofon XLR csatlakozóval rendelkezik, de mellékelnek hozzá egy 1,5 méteres lengőkábelt is, amelynek végén 3,5 mm-es jack dugó található (a dobozban 3,5mm-ről 6,5mm-re átalakító jack adapter is megtalálható).

Ezt a modellt is a vakupapucs segítségével rögzíthetjük a gépre, a mikrofonra szerelt adapter a fel/le döntés beállítását is lehetővé teszi. A mikrofon szintén gumis rezgéscsökkentő bölcsőben ül. Külsőre egyébként kísértetiesen hasonlít a Rode NTG 2 modelljére.

Az energiaellátást 48 Voltos fantom tápellátás, vagy egy darab 1,5V-os ceruzaelem adhatja.