A fotó születésének körülményei

A képen a villanyszerelő J.D. Thomson-t láthatjuk, amint szájon át lélegezteti kollégáját, Randall G. Champion-t, akit munka közben áramütés ért. Szerencséjére a biztonsági heveder felfogta és meggátolta, hogy leessen az oszlopról. Thompson, aki négy póznával arrébb dolgozott, amint meglátta, hogy mi történt, azonnal elindult felé és elkezdte szájon át lélegeztetni. Addig fújta a levegőt Champion tüdejébe, ameddig nem érezte, hogy visszatér a légzése, majd kikapcsolta a hámot, és leereszkedett vele a földre. Thompson és egy másik munkás is elkezdték a szívmasszázst a földön, így Champion már valamelyest jobb állapotban volt mire a mentők a helyszínre érkeztek. Thompson gyors reagálásának és rátermettségének köszönhetően Champion teljesen felépült a baleset után, és csak 2002-ben hunyt el 64 évesen. A hős megmentő Thomson még ma is él.

A fotós épp jókor volt jó helyen – ezt nevezik szerencsének?

Rocco Morabito fotós épp egy megbízás miatt kocsikázott Jacksonville-ben, amikor meglátott egy csapat munkást, akik egy villanyoszlopon dolgoztak. Morabito így emlékszik vissza a szerencsésen végződött balesetre: „Elhaladtam a férfiak mellett, akik éppen dolgoztak, majd továbbhajtottam, hogy elvégezzem a rám bízott feladatot… Úgy gondoltam, hogy majd visszamegyek és készítek néhány képet a munkásokról is.” Mikor Morabito később visszatért a helyszínre, már a kiabáló emberek és az ájult munkás látványa fogadta. A riporter azonnal hívta a mentőket a kocsijából, majd az oszlop felé fordulva látta, hogyan próbálja J.D. újraéleszteni kollégáját. Morabito gyorsan előkapta a gépét és készített néhány felvételt a szerencsétlen balesetről. Épp csak néhány képet lőtt, amikor meghallotta, amint Thompson mindenki megkönnyebbülésére ezt kiabálja: „Lélegzik!”

A Pulitzer-díjas fotót Rocco Morabito Rolleiflex fényképezőgépével készítette. (A Rolleiflex TLR negyven éven át volt az igényes riporterek és divatfotósok gépe, míg a Hasselblad végleg átvehette a helyét. Ma is gyártják, hiszen léteznek még igazi connoisseur-ök.)

(Forrás: jacksonville.com)