Ey jó fotós képes rá, hogy megragadja és visszaadja a fotóalanyok egyedi karakterét, személyiségét. Nincs ez máshogy a kutyák esetében sem. A Négylábú Hungarikum, avagy nemzeti kincsünk a magyar vizsla című fotókiállításon pont ilyen portrék láthatóak május 5. és 29. között az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban.

A kiállítás szervezői és a fotókat készítő Göblyös Péter célja, hogy a portrékon keresztül felhívják a figyelmet a magyar vizslára mint hungarikumra.

Hogyan lett hivatás a kutyák fotózása?

Göblyös Péter immáron négy éve fotózza a kutyákat, ezernél is több kutyafajta került már a kamerája elé. A kutyusok fotózása két saját vizslájával indult, mostanra a 9 éves Füge és Oszkár már profi pózolók.

A kutyák fotózásához különös mértékű türelem és alázat szükséges, nekik nem lehet csak úgy egyszerűen megmondani, hogy mit csináljanak. Az ösztönzésben hiszek és abban, hogy minden kutya más, nem lehet ugyanúgy közelíteni hozzájuk, mindenkinek más az előélete, más félelmei vannak, más dologgal lehet motiválni. A kutyák mellett a gazdákkal kialakított kapcsolat is fontos, hiszen az ő energiájuk és lelki állapotuk is nagy hatással van a kedvencünkre. Immár a fotózás nem csak hobbi számomra, hanem hivatás. A képeimen minden modellem egyedi jellegét szeretném megörökíteni” - meséli Péter, aki saját, kutyafotózással foglalkozó cége mellett több kutyás szervezetnek készít gazdikereső képeket, hogy a fotók segítsenek otthont találni a magányos ebeknek.

Göblyös Péter a kiállítás képeit megvételre ajánlotta fel, a befolyt összeggel pedig a Magyar vizsla fajtamentését támogatják.

Forrás: fotoapparat.hu; szeretlekmagyarorszag.hu; képek: vizslafotozas.hu